Bæredygtige fødevarer
Kan en bøf være lavet af bønner? Og kan melorme bruges som mel?
Hvordan omlægning af proteinproduktion og ændrede vaner kan reducere den fremtidige udledning af drivhusgasser fra landbruget
Landbrugssektoren er en betydelig kilde til udledningen af drivhusgasser gennem methan emissioner fra dyr, skovrydning og fra produktion af foderprodukter og kunstgødning og brugen af sidstnævnte, for at sikre optimal vækst for planter og et høj protein-indhold. I 2020 stod landbruget i Danmark for 21,8% af den samlede udledning af CO2e, hvilket gør landbruget til en betydelig bidragsyder til landets samlede drivhusgasudledninger.
Nogle af løsningerne handler om at fremme brugen af plantebaserede kostvaner og udvikle bæredygtige alternativer til traditionelt kød, samt at øge forskningen til forbedring af landbrugspraksis, så den bliver mere bæredygtig og klimavenlig. Her er økonomiske incitamenter, der fremmer bæredygtige landbrugsmetoder og reducerer kødforbruget, ligeledes vigtig, hvis man skal reducere drivhusgasemissionerne fra landbruget i fremtiden.
I forløbet ser vi på de mulige løsninger der er på landbrugets udledningen af drivhusgasser, i produktionen af afgrøder og husdyr og hvilken betydning arealanvendelse har for både udledning, bæredygtighed og biodiversitet. Formålet er at eleverne får forståelse af hvad der produceres i Danmark og hvor der produceres – og hvordan man kan optimere væksten af afgrøderne og de økologiske konsekvenser der er koblet til en intensiv dyrkning. Ligeledes bliver de klogere på hvordan protein er opbygget og dannes, samt hvorfor protein er en vigtig bestanddel af kosten. Viden bruges til at argumentere for hvordan fremtidens landbrug bør se ud og hvilke tiltag der skal til for at opnå en betydelig reduktion i drivhusgasemissionerne fra landbrugssektoren, hvilket er afgørende for at bremse klimaforandringerne.